Turkin keskuspankki lupaa ottaa käyttöön kaikki toimenpiteet liiran vakauttamiseksi – "Turkin tilanne on uusi globaali riski"

Turkissa syyttäjä alkoi tutkia kansalaisten jakamia ”vääriä uutisia” liirasta
Turkki

Turkki julkistaa tänään taloussuunnitelman, jonka avulla on tarkoitus saada maan sakkaava talous kuntoon, kertoo muun muassa turkkilaismedia Hürriyet.

Turkin liiran arvo on romahtanut voimakkaasti tänä vuonna, jopa 45 prosenttia suhteessa dollariin.

Turkin keskuspankki on kertonut ottavansa käyttöön kaikki vaadittavat toimenpiteet, jotta liiran vakaus saadaan palautettua.

Toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa ulkomaisten valuuttatalletuksien rajojen nostaminen ja liiran ”alennushinnat”, joita myönnetään pankeille.

Sijoittajat näyttivät maanantaiaamuna olevan odottavalla kannalla, liiran arvon heilahdellessa markkinoilla.

Ennen Aasian pörssien avautumista liiran arvo kävi historiallisen alhaalla suhteessa dollariin. Yhdellä dollarilla sai 7,2 liiraa.

Maanantaiaamuna liiran arvo oli hieman noussut, dollarilla sai 6,8 liiraa.

Liiran heilunta on näkynyt myös maailmantaloudessa.

Esimerkiksi Tokion pörssi laski kaksi prosenttia liiran heilumisen takia, uutistoimisto AFP kertoo.

Liiran arvon heikentyminen heilutti myös pörssejä Euroopassa, jotka avautuivat alavireessä. Muun muassa Frankfurtin pörssi oli miinuksella 0,6 prosenttia.

– Turkin tilanne on uusi globaali riski, sanoi finanssiyritys ADS Securitiesin tutkija Konstantinos Anthis uutistoimisto AFP:lle.

Viime aikoina liiran syöksykiitoa ovat vauhdittaneet Turkin heikentyneet suhteet Yhdysvaltain kanssa.

Turkin aiemmat toimet eivät ole juuri sijoittajia vakuuttaneet.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on käskenyt turkkilaisia vaihtamaan säästössä olevat dollarit liiroiksi ja syyttänyt kriisin olevan ulkovaltojen salaliiton syytä.

Turkissa vahvasti hallinnon hallussa olevia media on rummuttanut samaa viestiä kansalaisille.

Huolta on herättänyt myös Turkin keskuspankin itsenäisyys.

Pankki ei ole jatkanut ohjauskorkojen nostoa, vaikka asiantuntijat pitävät sitä keinona liiran vakauttamiseen. Syyksi on arvioitu, että presidentti Erdogan vastustaa asiaa.

Eilen Erdogan käskytti turkkilaisyrityksiä, etteivät ne vetäisi pankeista pois ulkomaisessa valuutassa olevia talletuksiaan

Turkin valtiovarainministeri on välittänyt samaa viestiä kansalaisille ja luvannut, ettei hallitus aio muuttaa pankkien ulkomaisessa valuutassa olevia talletuksia liiroiksi.

BBC Türkcen mukaan Turkissa olisi myös käynnistetty tutkinta niitä medioita ja kansalaisia kohtaan, jotka ”levittävät vääriä tietoja” liirasta.

Turkin sisäministeriön mukaan yli 300:aa sosiaalisen median käyttäjää vastaan olisi avattu tutkinta.

Turkissa median vapaus on erittäin ahtaalla. Lukuisat hallinnosta kriittisesti kirjoittavat toimittajat ovat saaneet rikossyytteet niskaansa.

Turkin liiraa ovat heikentäneet lukuisat talouden pitkäaikaiset ongelmat.

Maan vaihtotase on alijäämäinen, monet kotitaloudet ja yritykset elävät pitkälti luotolla tai ulkomaisten lainojen varassa.

Viime aikoina liiran syöksykiitoa ovat vauhdittaneet Turkin heikentyneet suhteet Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat on asettanut kahdelle turkkilaisministerille pakotteita.

Perjantaina Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi kaksinkertaistavansa Turkille asetetut teräs- ja alumiinitullit.

Välien kiristyminen johtuu muun muassa yhdysvaltalaispappi Andrew Brunsonin pidätyksestä lokakuussa 2016.

Turkki syyttää Brunsonia terrorismista, mutta monet tahot pitävät syytteitä poliittisina.

Brunsonia on kutsuttu ”panttivankidiplomatian” uhriksi, sillä Turkki on vihjaillut luovuttavansa Brunsonin, jos Yhdysvallat vastineena luovuttaa maassa asuvan muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin.

Turkki pitää häntä vuoden 2016 sotilasvallankaappausyrityksen pääarkkitehtina.