Tuomioistuin velvoitti Saksaa ottamaan Isis-taistelijan perheenjäseniä takaisin Syyrian leiriltä

Oikeuden päätös on Saksassa ensimmäinen laatuaan
Isis-leirit

Saksan on otettava takaisin Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevan Isis-taistelijan vaimo ja tämän kolme lasta, berliiniläinen tuomioistuin linjasi torstaina. Tuomioistuimen tiedottajan mukaan päätös oli ensimmäinen, joka asettui valtion linjaa vastaan al-Holin palautuksissa.

Leirillä olevan naisen perhe oli haastanut Saksan ulkoministeriön oikeuteen sen jälkeen, kun viranomaiset olivat kieltäytyneet auttamasta naista palaamaan Saksaan.

Lisää tapauksia Saksan valtiota vastaan on esimerkiksi Süddeutsche Zeitungin mukaan tulossa. Tähän mennessä maa on valmistautunut sallimaan joidenkin niin sanotulla Isis-leirillä olevien lasten palaamisen.

Saksa ja monet muut Euroopan maat uskovat, että leiriltä palaavat voivat olla radikalisoitumisen takia turvallisuusuhka. Esimerkiksi Suomessa suojelupoliisi pitää todennäköisenä, että al-Holin leiriltä palaavat lisäisivät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

Maat suhtautuvat palaaviin eri tavoin. Esimerkiksi Ranska on ilmoittanut kotiuttavansa vain lapsia ja arvioivansa tilanteen tapauskohtaisesti. Britannia taas on evännyt Isisin jäseniltä kansalaisuuden kokonaan.

Syyrian al-Holin leirillä on myös useita Suomen kansalaisia, joiden paluusta Suomeen on käyty kiivasta keskustelua. Leirillä on Ylen haastattelemien naisten mukaan 11 aikuista suomalaista naista ja 33 lasta.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi heinäkuun alussa, että leirin tilanteen ratkaisemista vaikeuttaa, että monia leirillä olevia tutkitaan rikosepäilyjen vuoksi. Suomessa on kuitenkin edelleen käynnissä virkamiesvetoinen selvitys, jossa pohditaan esimerkiksi leirillä olevien lasten edun toteutumista.

Kansainvälinen Punainen Risti on vaatinut, että vaikeissa olosuhteissa al-Holin leirillä olevat ihmiset palautettaisiin kotimaihinsa mahdollisimman pian. Leirillä on Punaisen Ristin mukaan yli 70 000 ihmistä. Heistä arviolta kaksi kolmasosaa on lapsia.