Trump määräsi hallintonsa valmistelemaan Kiina-tullien laajentamista

USA ja Kiina

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullimaksujen laajentamista siten, että ne koskisivat lähes kaikkea Kiinan tuontia.

Asiasta kertoi Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer. Uusien tullien voimaantulon aikataulu jäi kuitenkin auki.

Lighthizerin mukaan prosessin yksityiskohdista on luvassa lisätietoa maanantaina ja lopullinen päätös tehdään myöhemmin.

Uusien tullien alaiseksi joutuvan tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria. Trump on uhannut tullien laajentamisella ennenkin, mutta vasta nyt hän on määrännyt hallintonsa valmistelemaan asiaa.

Jo aiemmin kerrottiin, että Yhdysvallat korottaa olemassa olevia, muun muassa kulutustavaroihin kohdistuvia Kiinan tullimaksuja 10 prosentista 25 prosenttiin. Korotus tuli voimaan perjantaiaamuna Suomen aikaa. Kovempien tullien alle joutuivat muun muassa elektroniikka, autonosat ja huonekalut.

Kiina vastasi tullien korotuksiin kertomalla ryhtyvänsä tarvittaviin vastatoimiin. Maa ei ole vielä avannut, millaisiin vastatoimiin se aikoo ryhtyä.

Perjantaina päättyi myös Kiinan ja Yhdysvaltojen viimeisin kauppaneuvottelukierros Washingtonissa. Tulosta ei syntynyt, mutta presidentti Trump kutsui tviitissään neuvotteluja vilpittömiksi ja rakentaviksi. Hän myös kirjoitti keskustelujen jatkuvan tulevaisuudessa. Kiinan kauppaneuvottelijan Liu Hen mukaan seuraava neuvottelukierros käydään Pekingissä.

Aikataulua ei ole kerrottu.

Liu sanoi, että maiden välillä on yhteisymmärrys useista asioista, mutta Kiinan kannalta on yhä myös kolme merkittävää kiistanaihetta. Kiina muun muassa katsoo, että kaikki rangaistustullit pitää peruuttaa, jos sopimukseen päästään.

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppanokittelu on jatkunut kuukausia, ja vääntö horjuttaa jo maailmantaloutta. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajajohtaja Christine Lagarde sanoi alkuviikolla, että jatkuva kauppasota muodostaa suurimman uhan maailmantaloudelle.