Stoltenberg: Venäjän uudet ohjukset vaarantavat ydinasesopimuksen

Mogherini: Euroopasta ei saa tulla taas muiden valtojen taistelutanner
Ydinasesopimus

EU-maiden puolustusministerit keskustelevat tänään Venäjän ja Yhdysvaltojen välisestä INF-sopimuksesta, joka on kieltänyt keskimatkan ydinohjukset ja jonka jatko on vaakalaudalla.

Kokoukseen osallistuva Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi aamulla nostavansa sopimuksen kohtalon esiin puolustusministerien kokouksessa Brysselissä. Venäjän uudet ohjukset vaarantavat hänen mukaansa sopimuksen.

Stoltenbergin mukaan Venäjä on kehittänyt, testannut ja sijoittanut SSC-8-ohjuksia vuosien aikana. Ohjukset ovat hänen mukaansa liikuteltavia ja vaikeita havaita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut maan vetäytyvän vuonna 1987 allekirjoitetusta ydinasesopimuksesta. Sopimus on kieltänyt maalta laukaistavat 500–5 500 kilometriä kantavat ohjukset.

EU:n korkea edustaja Federica Mogherini sanoi EU:n yhä toivovan, että INF-sopimuksesta pidettäisiin kiinni. Vetäytymisen sijaan EU toivoo, että ratkaisu löytyisi sopimuksen toimeenpanosta.

– Jos ryhdymme purkamaan sopimusta, Euroopan turvallisuus riskeerataan. Me emme todellakaan halua nähdä, että Euroopasta tulee jälleen muiden valtojen taistelutanner.

EU-maiden puolustusministerit tapaavat tänään ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun presidentti Trump moitti Euroopan suunnitelmia omasta yhteisestä armeijasta.

Stoltenberg toisti jälleen, että EU:n puolustusyhteistyö on tervetullutta, koska se kehittää maiden puolustuskykyjä ja täydentää Natoa. Yhteistyö ei hänen mukaansa saa kuitenkaan olla päällekkäistä tai kilpailevaa sen kanssa, mitä sotilasliitto tekee.