Sri Lankan iskujen uhrimäärä nousee – 290 kuollutta ja yli 500 haavoittunutta

Uutistoimisto AFP:n tuoreimpien tietojen iskun takia 13 ihmistä on otettu kiinni
Sri Lankan iskut

Sri Lankan sunnuntaisissa iskuissa kuolleiden määrä on noussut 290 ihmiseen, kertoo poliisin tiedottaja. Lisäksi yli 500 ihmistä on haavoittunut.

Sri Lankassa tehtiin pääsiäissunnuntaina aamulla Suomen aikaa sarja iskuja. Kaikkiaan erityyppisiä räjähdyksiä oli kahdeksan.

Kuusi räjähdystä tapahtui Colombossa, yksi Batticaloassa ja yksi Negombossa.

Kuolonuhrien joukossa on myös ulkomaalaisia. Heidän joukossaan on ainakin Tanskan, Britannian, Yhdysvaltain, Portugalin ja Kiinan kansalaisia.

Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe on kertonut, että kahdeksan ihmistä on otettu kiinni, sillä heidän epäillään liittyvän räjähdyssarjaan. Mikään ryhmittymä ei ole vielä ilmoittautunut pommi-iskujen tekijäksi, mutta pääministerin mukaan tutkijat selvittävät, onko hyökkääjillä ollut ”ulkomaisia yhteyksiä”.

Tiedot kiinniotettujen määrästä ovat vaihdelleet. Uutistoimisto AFP:n tuoreimpien tietojen mukaan kiinniotettuja on kolmetoista. AFP:n poliisilähteen mukaan kiinniotot tehtiin kahdessa kohteessa Colombossa ja sen läheisyydessä.

Poliisi lisäksi kertoo, että myöhään sunnuntaina Colombon päälentokentän läheltä löydettiin pommi, jonka maan ilmailuviranomaiset tekivät vaarattomaksi. Pommi löydettiin tieltä, joka johtaa lentokentän pääterminaaliin.

Lentokenttä on auki, mutta matkustajia on pyydetty saapumaan paikalle neljä tuntia ennen lennon lähtöä koventuneiden turvatoimien takia.

Sri Lankassa oli eilen voimassa ulkonaliikkumiskielto, mutta se poistettiin tänä aamuna kello kuudelta paikallista aikaa.

Uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan Sri Lankan poliisipäällikkö antoi noin 10 päivää sitten maanlaajuisen varoituksen siitä, että suunnitteilla on itsemurhaiskuja useisiin kirkkoihin.

– Ulkomainen tiedustelupalvelu on kertonut, että NTJ-järjestö aikoo toteuttaa itsemurhaiskuja, jotka kohdistuvat merkittäviin kirkkoihin ja Intian lähetystöön, varoituksessa sanottiin.

NTJ on radikaali muslimiryhmä, jonka epäillään liittyneen buddhalaisiin patsaisiin kohdistuneeseen ilkivaltaan viime vuonna.

Pääministeri Wickremesinghe myönsi, että etukäteistietoa mahdollisista hyökkäyksistä oli olemassa.

– Meidän täytyy selvittää, miksi asiaankuuluviin varotoimiin ei ryhdytty, hän sanoi.

Tärkein tehtävä hänen mielestään on kuitenkin nyt saada terroristit kiinni.

– Meidän täytyy taata, ettei terrorismi nosta päätään Sri Lankassa, Wickremesinghe painotti.