Sotilaat jälleen maalitauluina Ranskassa

Autolla päin sotilasryhmää ajanut mies jäi kiinni takaa-ajon jälkeen
Autoisku

Sotilaita vastaan hyökättiin jälleen keskiviikkona Ranskassa, kun henkilöautolla liikkeellä ollut mies ajoi tahallaan päin sotilasryhmää Pariisin liepeillä Levallois-Perret’ssa aamukahdeksan tietämissä.

Kuusi sotilasta loukkaantui, mutta kenenkään vammat eivät olleet hengenvaarallisia.

Epäilty, hieman alle nelikymppinen mies saatiin myöhemmin kiinni kovavauhtisen takaa-ajon jälkeen moottoritiellä lähellä Calais’n satamakaupunkia.

Kiinnioton yhteydessä epäiltyä ammuttiin, kertoivat nimettömät poliisilähteet. Epäillyn vammojen vakavuudesta ei ollut tietoa.

Ranskalaislehdet julkaisivat kuvia epäillyn mustasta BMW:stä, jonka nokka oli rutussa ja tuulilasi säröillä. Lehtitietojen mukaan epäilty oli vuokrannut auton.

Yliajaja oli ilmeisesti pysäköinyt autonsa rauhalliselle sivukadulle ja odotti sotilaiden tuloa ulos majapaikoistaan. Nähtyään sotilaat yliajaja kiihdytti voimakkaasti, törmäsi sotilaisiin ja kaahasi pois paikalta. 

Ranskan sisäministeri Gerard Collomb kuvasi tekoa tahalliseksi ja sanoi, että sen takana oli ”yksittäinen henkilö”.

Collomb kävi tapaamassa loukkaantuneita sotilaita sairaalassa yhdessä puolustusministeri Florence Parlyn kanssa. Parly puolestaan kutsui yliajoa ”raukkamaiseksi teoksi”.

Sotilaat kuuluivat tammikuussa 2015 perustettuun Sentinelle-ryhmään, jonka jäsenet partioivat muun muassa turistikohteissa sekä kirkkojen ja pyhäkköjen lähellä. Ryhmään kuuluu 7 000 sotilasta. Ryhmän sotilaita vastaan on hyökätty kuusi kertaa.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kaduilla partiointi tulisi lopettaa, koska sotilaat ovat käveleviä maalitauluja ääriliikkeille. Ranskan viranomaiset eivät ole uusien hyökkäysten pelossa näin tehneet.

– Oppositio sanoisi heti: ”Olette hajottaneet Sentinellen, tapahtui hyökkäys ja se on nyt teidän syynne”, perusteli yksityisen turvallisuusyrityksen Cf2R:n asiantuntija Alain Rodier.

Ranskassa on ollut voimassa poikkeustila marraskuussa 2015 tapahtuneista Pariisin terrori-iskuista saakka. Presidentti Emmanuel Macron on luvannut kumota sen syksyllä.