Slovakia saa ensimmäisen naispresidentin – Zuzana Caputovaa verrataan Emmanuel Macroniin

Ulkomaat

Slovakiassa presidentiksi näyttää nousevan maan hallituksen näkyvä kriitikko ja korruption vastainen aktivisti Zuzana Caputova.

Caputova oli saanut äänistä 58,07 prosenttia, kun presidentinvaalien toisen kierroksen äänestyspaikoista oli laskettu 51 prosenttia.

Caputovasta on tulossa samalla maan ensimmäinen naispresidentti.

Caputovan lisäksi toisella kierroksella on ehdokkaana maan nykyinen EU-komissaari, komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic. Hän oli saamassa äänistä 41,92 prosenttia.

Gallupeissa Caputovalle on ennustettu 60 prosentin äänisaalista.

Liberaalia ja EU-myönteistä PS-puoluetta edustava Caputova on kampanjoinut iskulauseella ”Nouse pahuutta vastaan”.

Hän oli mukana laajoissa mielenosoituksissa sen jälkeen, kun korruptiota tutkinut toimittaja Jan Kuciak ja tämän kihlattu ammuttiin viime vuonna. Tapaus ravisutti maata ja herätti kysymyksiä maan poliittisesta korruptiosta ja lehdistönvapaudesta.

Caputovaa on verrattu Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, ulkopuoliseen, joka pyyhälsi valtaan uudistusmielisellä ohjelmalla.

Mutta jotkut asiantuntijat katsovat, että molempien poliittiset ohjelmat sisältävät ympäripyöreitä hahmotelmia, jotka saattavat johtaa suuren pettymyksen.

–Caputova kuten Macron on symboli epämääräisesti määritellystä toivosta, luonnehtii poliittinen analyytikko Juraj Marusiak.

Vaalin ensimmäisellä kierroksella Caputova sai reilun 40 prosentin kannatuksen. Sefcovic puolestaan sai vajaat 19 prosenttia äänistä.