Saksalaisella tappajahoitajalla jopa 90 uhria – Yli 130 ruumista kaivettu haudoista

Tappajahoitaja

Saksan poliisi epäilee sairaanhoitajaa jopa 90 ihmisen tappamisesta.

Poliisin mukaan uhreja voi olla jopa lähemmäs 200, mutta osaa henkirikoksista ei pystytä enää todistamaan.

Epäilty Niels Högel, 40, istuu jo vankilassa. Hänet tuomittiin keväällä 2015 elinkautiseen kahden tehohoidossa olleen potilaan murhaamisesta Delmenhorstissa lähellä Bremeniä Pohjois-Saksassa.

Tuolloin Högel tunnusti oikeudenkäynnissä antaneensa potilaille elintoiminnot lamauttavan ruiskeen, jotta hän voisi sen jälkeen yrittää näiden elvyttämistä ja saada kiitosta työstään.

Murhavyyhti lähti purkautumaan vuonna 2005, kun Högelin kollega näki tämän antavan ruiskeen potilaalle Delmenhorstin sairaalassa.

Potilas selvisi, ja Högel tuomittiin murhan yrityksestä 7,5 vuodeksi vankilaan vuonna 2008.

Tapahtuman saaneen julkisuuden vuoksi poliisiin otti yhteyttä nainen, joka epäili Högelin tappaneen hänen äitinsä sairaalassa.

Poliisin tutkimuksissa löydettiin tuolloin varmoja tai todennäköisiä todisteita siitä, että Högel oli tappanut ainakin viisi ihmistä.

Jo tuolloin oli kuitenkin selvää, että uhreja oli paljon enemmän. Syyttäjän mukaan Högel kertoi oikeudenkäynnin yhteydessä tappaneensa 30 ihmistä.

Poliisin mukaan yli 130 ruumista on kaivettu haudoista uusia tutkimuksia varten. Monissa muissa epäillyissä tapauksissa kuolinsyytä ei ole pystytty selvittämään, koska ruumiit on polttohaudattu.

Tutkimuksissa paljastui, että myös Delmenhorstin lähellä sijaitsevan Oldenburgin sairaalassa oli kuollut poikkeuksellisen paljon potilaita samaan aikaan kun Högel oli työskennellyt siellä vuosituhannen alussa.

– Se, mitä olemme saaneet selville on hirvittävää, pahempaa kuin mitä saatoimme kuvitella, sanoi Oldenburgin poliisipäällikkö Johann Kühme.

Mikäli tiedot varmentuvat, Högelistä tulee Saksan rauhanajan pahimpiin kuuluva sarjamurhaaja.

Erillisissä tutkinnoissa selvitetään, tapahtuiko sairaaloissa laiminlyöntejä, jotka mahdollistivat Högelin toiminnan.

– Murhat olisi voitu estää, Kühme uskoo.