Ruotsin keskusta antoi odotetusti tukensa Löfvenin hallitussuunnitelmille

”Sosiaalidemokraattien pitää näyttää, että he voivat tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa” 
Ruotsi

Ruotsissa keskustapuolue tukee sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä pääministeriksi, kertoo keskustan puheenjohtaja Annie Lööf.

Keskustan puoluehallinto päätti asiasta tämänpäiväisessä kokouksessaan. Päätös oli odotettu, sillä keskustajohtaja Lööf ilmoitti tuestaan Löfvenille jo eilen. Lööf kertoi myös puoluejohdon ja valtiopäiväryhmän enemmistö olevan ratkaisun takana.

– Nyt alkaa koeaika, jolloin sosiaalidemokraattien pitää näyttää, että he voivat tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, Lööf sanoi ratkaisun selvittyä.

Sosiaalidemokraattien Löfven on muodostamassa hallitusta ympäristöpuolueen kanssa.

Suunnitelman mukaan keskusta ja liberaalit auttaisivat Löfvenin pääministeriksi äänestämällä tyhjää ensi viikon äänestyksessä valtiopäivillä. Lisäksi puolueet tekisivät hallituksen kanssa budjettiyhteistyötä.

Liberaalit päättävät mahdollisesta tuestaan Löfvenille huomenna. Puolueen johtajalla Jan Björklundilla on edessään vaikeampi tilanne, sillä puolue on pahasti jakautunut eikä vielä ole täyttä varmuutta, lähteekö se tukemaan Löfveniä.

Osa puolueesta haluaisi mieluummin yhteistyöhön maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.

Valtiopäivien on määrä äänestää uudesta pääministeriehdokkaasta keskiviikkona. Jos pääministerin valinta epäonnistuu, edessä on enää yksi äänestys 23. tammikuuta.

Syksyn vaaleissa kumpikaan poliittinen blokki – punavihreät ja porvariallianssi – ei saanut enemmistöä valtiopäiville. Kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi nousi ruotsidemokraatit.

Ruotsin vaaliviranomainen on suositellut, että mahdolliset uudet vaalit pidettäisiin 7. huhtikuuta.