Pahimman brexit-vaihtoehdon mahdollisuus on kasvanut – EU tyrmäsi Britannian parlamentin toiveen avata erosopimus uudelleen

Brexit

Britannian parlamentin toive erosopimuksen avaamisesta tyrmättiin odotetusti Euroopan unionissa. EU-johtajat toistelivat torstaina vuoron perään, että käsillä on paras mahdollinen sopimus.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan työ hallitun brexitin eteen edelleen jatkuu. Hän kertoi olevansa tiiviissä kontaktissa pääministeri Theresa Mayn kanssa.

– Kuuntelen hänen ideoitaan, mutta olen myös selkeäsanainen Euroopan unionin kannasta.

Britannian parlamentin kannat ovat Junckerin mukaan lisänneet hallitsemattoman eron mahdollisuutta.

– Meidän pitää olla valmistautuneita kaikkiin skenaarioihin, myös pahimpaan, Juncker sanoi Euroopan parlamentille Brysselissä.

Pääministeri May näyttääkin olevan mahdottoman tehtävän edessä.

Britannian parlamentti haluaa avata erosopimuksen uudelleen, jotta kiistellystä Irlannin hätäjärjestelystä päästäisiin eroon. Tällä kannalla oli 317 kansanedustajaa, kun taas 301 oli esitystä vastaan.

May sai näin kaipaamansa parlamentin tuen lähteä taistelemaan sopimuksesta vielä kerran. Nöyryyttävän tappion vain kaksi viikkoa aiemmin kokeneelle Maylle enemmistön saaminen on helpotus.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala arvioi, että pääministeri May jollain tavalla luottaa siihen, että hän saa sopimuksen taakse enemmistön Britannian parlamentista, kun hän vie sen sinne helmikuussa takaisin.

– Konservatiivipuolue on nyt tässä hetkessä yhdistänyt rivinsä pääministerin taakse, Hautala tulkitsee.

Konservatiivien ja Pohjois-Irlannin unionistipuolueen kansanedustajat olisivat valmiita tukemaan sopimusta yhdellä ehdolla. Irlannin rajan takia tehty hätäjärjestely pitää niiden mukaan korvata ”vaihtoehtoisilla järjestelyillä”.

Hautala ihmetteli torstaina muiden tavoin, mitä kotiin vietävää Maylla voi olla.

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen ymmärtää Euroopan unionin tiukkuuden. Britannialle ei voi antaa loputtomasti periksi, jotta neuvotteluista ei tule ennakkotapausta.

– Euroopan unioni on antanut periksi niin paljon kuin pystyy, Katainen arvioi.

Sopimukseen perustuva ero olisi paras vaihtoehto, minkä takia Katainen olisi taipuvainen antamaan neuvotteluille lisäaikaa.

EU-maiden puolesta neuvotteluita käynyt Michel Barnier kaipasi Britannialta vastauksia siitä, mitä parlamentin toivomat vaihtoehtoiset järjestelyt Irlannin hätäratkaisulle (backstop) voisivat olla.

– Kukaan ei pysty tällä hetkellä, kummallakaan puolella, kertomaan selkeästi, mitä nämä vaihtoehtoiset ratkaisut olisivat käytännössä, Barnier muistutti.

Vaihtoehtoja kartoitettiin jo pitkien eroneuvotteluiden aikana, mutta sopivia ja riittäviä vaihtoehtoja ei löydetty.

– Tarvitsemme backstopin sellaisena kuin se on.

Irlannin rajan hätäratkaisu on tärkeä varsinkin Irlannille, joka haluaa varmistaa saaren sisäisen yhteistyön ja kaupan jatkumisen.

EU:n vastaus on ollut avata poliittinen julistus tulevasta suhteesta. Jos Britannia on valmis luopumaan reunaehdoistaan, EU ottanee Britannian mielellään hahmoteltua tiiviimpään suhteeseen.

Puolueensa kovimpia brexitin kannattajia kuunnellut May on tähän asti kuitenkin linjannut, ettei maa aio jäädä EU:n kanssa tulliliittoon tai sisämarkkinoille.