Pääministeri tukee Ranskan burkinikieltoa

Uimaranta

Ranskassa burkinikielto on laajentumassa kolmeen uuteen rantakohteeseen.

Muslimien suosiman, peittävän uimapuvun käyttö tullaan kieltämään nyt myös Lounais-Ranskassa Leucatessa, Pohjois-Ranskassa Oye Plagessa ja Le Touquetissa. Leucaten pormestari Michel Py allekirjoitti kiellon tiistaina. Kielto tulee voimaan syyskuussa.

Oye Plagen ja Le Touquetin pormestarit ovat myös sanoneet olevansa kiellon kannalla. Le Touquetin pormestari Daniel Fasquelle sanoo antavansa kiellon lähipäivinä.

Kielto koskee muun muassa julkisia uimarantoja.

Ranskalaisen La Provence -lehden haastattelema Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoo tukevansa pormestareiden päätöksiä, jos ne edistävät yleistä hyvinvointia.

– Tuen kieltoja, jos ne on tehty siinä tahdossa, että ihmisiä rohkaistaisiin elämään yhdessä. Rantoja, kuten kaikkia julkisia alueita, täytyy suojella uskonnollisilta vaatimuksilta, Valls sanoi lehdelle.

Burkini on hänen mukaansa poliittinen ilmaisu, joka perustuu erityisesti naisten orjuuttamiseen. Lisäksi Vallsin mukaan burkinit eivät sovi Ranskan ja tasavallan arvoihin. Valls ei kuitenkaan kannata maanlaajuista burkinilakia. Hänen mukaansa vaatteiden kieltäminen ei voi olla kaikenkattava ratkaisu.

Aiemmin burkinin käytön ovat kieltäneet Ranskassa Villeneuve-Loubet, Cannes ja Korsikan Sisco. Burkinikieltoja on perusteltu muun muassa sekularismilla ja hygieniasyillä.