Macron vieraili uhrien muistopaikalla Strasbourgissa perjantaina

Strasbourg

Ranskan viranomaiset selvittävät, minkä takia Strasbourgin ampujan toimia ei saatu estettyä, kertoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Poliisit lisäksi tutkivat, oliko miehellä rikostovereita. Asiasta uutisoi Guardian.

Macron vieraili uhrien muistopaikalla Strasbourgissa perjantaina. 29-vuotias Cherif Chekatt ampui kuoliaaksi neljä ihmistä ja haavoitti useita muita lähellä joulutoria tiistaina.

Poliisi yritti ottaa miehen kiinni aiemmin tiistaina, mutta epäonnistui siinä. Poliisi tunsi Chekattin muun muassa tämän väkivalta- ja varkaustaustan takia. Mies oli lisäksi ollut Ranskan tiedustelupalvelun tarkkailulistalla radikalismin takia.

Poliisi ampui Chekattin kuoliaaksi torstaina illalla Strasbourgissa Neudorfin kaupunginosassa. Sitä ennen mies oli ollut pakosalla noin kaksi vuorokautta. Häntä etsittiin yli 700 poliisin voimin.

Poliisi sai noin 800 vihjettä sen jälkeen, kun epäillyn nimi ja valokuva julkaistiin keskiviikkoiltana. Chekattin löytämisen kannalta vihjeistä kaksi oli ratkaisevia, kertoi syyttäjä Remy Heitz.

Kuulusteluja varten on Heitzin mukaan otettu kiinni seitsemän ihmistä, joiden joukossa ovat Chekattin vanhemmat ja kaksi veljeä.

Poliisi yrittää kuulusteluissa selvittää, saiko Chekatt apua iskun tekemisessä tai ollessaan pakosalla.

Äärijärjestö Isis väitti propagandatoimistonsa välityksellä Chekattin kuoleman jälkeen, että mies olisi ollut järjestön sotilas.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner kiisti äärijärjestö Isisin väitteen.

– Me olemme tekemisessä miehen kanssa, joka oli pahuuden kalvama, Castaner sanoi.

Puolustusministeri Florence Parly puolestaan torjui kritiikin, jonka mukaan Chekattiin olisi pitänyt kohdistaa voimakkaampia ennakkotoimia, koska hän oli päätynyt viranomaisten niin kutsutulle S-listalle.

– Ketään ei voi pidättää vain siksi, että hänen voi ajatella tekevän jotain, Parly sanoi radiohaastattelussa.

S-listalle Ranskan viranomaiset keräävät radikalisoituneita ihmisiä, jotka saattavat aiheuttaa turvallisuusriskejä. Listalla on uskonnollisten radikaalien lisäksi vasemmisto- ja oikeistoradikaaleja.