Lähtikö epidemia villiltä torilta? – Kaakkois-Aasiassa yhä useampi haluaa stopin rehottaville villieläinmarkkinoille

Ulkomaat

Koronaviruspandemia on saanut ihmiset kannattamaan laajasti laittomien ja vapaana rehottavien villieläinmarkkinoiden sulkemista Myanmarissa, Thaimaassa, Vietnamissa, Japanissa ja Hong Kongissa, kertoo tänään julkaistu WWF:n teettämä kyselytutkimus.

Peräti 93 prosenttia vastanneista vaatii maiden hallituksia sulkemaan villieläinmarkkinat.

Tällä hetkellä maiden tilanteet lainsäädännön osalta vaihtelevat. Osassa maita villieläinmarkkinat ei ole kielletty, mutta esimerkiksi Kiinassa villieläinten syöminen on ollut laitonta helmikuun lopusta lähtien.

Maailmaa runteleva Covid-19 pandemia on herättänyt keskustelua villieläinmarkkinoiden kieltämisestä, sillä Maailman terveysjärjestö WHO on vahvistanut, että Covid-19 on zoonoosi, eli virus, joka siirtyy eläinten ja ihmisten välillä.

– Kiina on tehnyt erittäin hyviä toimenpiteitä kieltääkseen villieläinten metsästyksen, kaupan, kuljetuksen ja syömisen. Myös Vietnamissa ollaan ottamassa käyttöön samanlaisia määräyksiä. Nyt kaikkien Aasian maiden hallitusten täytyy lopettaa villieläinmarkkinansa, jotta voimme jatkossa välttää nyt näkemämme suuren inhimillisen ja taloudellisen, WWF:n Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja Christy Williams toteaa tiedotteessa.

Kyselytutkimus tehtiin 3-11. maaliskuuta Hong Kongissa, Japanissa, Myanmarissa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Tutkimukseen vastasi 5 000 ihmistä.