Italia haluaa Venäjä-pakotteiden jatkon EU-johtajien pöytään

EU:n Venäjä-pakotteet

Keskustelu EU:n Venäjä-pakotteiden jatkosta on menossa Italian pyynnöstä korkeimmalle poliittiselle tasolle.

EU-maiden johtajien odotetaan keskustelevan asiasta huippukokouksessa, joka alkaa torstaina Brysselissä.

Pakotteiden jatkosta oli tarkoitus päättää virkamiestasolla viime viikolla, mutta Italia veti asian pois pöydältä viime hetkellä.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo, että erimielisyys tuskin liittyy pakotteiden jatkamiseen sinänsä. EU-lähteiden mukaan Italian viivyttely johtuu siitä, että maa haluaa käydä asiasta poliittisen keskustelun.

– Itse päätös tulee varmasti, ja uskon, että pakotteet jatkuvat, Soini sanoi Brysselissä EU-maiden ulkoministerien kokouksessa.

Myös EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoi, ettei näe missään jäsenmaassa isoja ongelmia pakotteiden jatkamisesta.

Talouspakotteiden jatkolle on selvät perusteet, sillä EU-maat ovat kytkeneet ne Minskin rauhansopimuksen täyteen toteutumiseen.

Minskin sopimuksen takaraja on vuoden lopussa, mutta sitä ei ole pantu sovitusti toimeen. Raskaiden aseiden poisvetäminen ei ole edennyt odotetusti ja tulitaukoa on rikottu toistuvasti.

MYÖS ITALIA antoi ymmärtää, ettei pakotteiden jatkosta ole isompia erimielisyyksiä.

– En odota isoa keskustelua (asiasta). Olemme kaikki sanoneet, että päätös pakotteiden jatkosta pitäisi tehdä Minskin sopimuksen toimeenpanoa koskevan arvioinnin perusteella. Uskon, että näin (huippukokous) myös tekee, sanoi Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni Brysselissä.

Venäjää kärkkäästi arvostelevat Itä-Euroopan maat ovat pitäneet Italiaa liian myötämielisenä Venäjää kohtaan. Maa sanoi viime viikolla haluavansa pitää viestintäkanavat auki Moskovaan Ukrainan kriisistä huolimatta.

Venäjän rooli Syyriassa on lisännyt EU:n paineita vuoropuheluun Venäjän kanssa.

– Ukrainan tilanne tietysti täytyy ratkaista erikseen, Soini sanoi.

Venäjän vastaiset talouspakotteet kohdistuvat muun muassa maan rahoitussektorille ja aseteollisuuteen. Talouspakotteiden lisäksi EU on asettanut useita henkilöitä matkustuskieltoon ja jäädyttänyt heidän varojaan.