Istanbulin iskun tekijät olivat Venäjältä ja Keski-Aasiasta

Tekotapa viittaa Isisiin, mutta varmuutta ei vieläkään ole
Istanbulin terrori-isku

Istanbulin lentokentän tiistaisen terrori-iskun selvittely eteni torstaina, mutta tiedot tekijöiden taustoista jäivät edelleen osin vajavaisiksi.

Viranomaisten mukaan iskun tehneet kolme itsemurhapommittajaa olivat kotoisin Venäjältä, Uzbekistanista ja Kirgisiasta. Turkin sisäministerin mukaan tekotapa viittaa edelleen äärijärjestö Isisiin, mutta varmuutta ei vieläkään ole. Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista on lähtenyt monia jihadisteja Isisin joukkoihin Irakiin ja Syyriaan.

Turkin poliisi ilmoitti myös pidättäneensä 13 Isisiin yhdistettyä jihadistia Istanbulissa. Poliisi teki varhain torstaina useita ratsioita eri puolilla kaupunkia. Sisäministeri Efkan Alan mukaan pidätetyistä neljä on ulkomaalaisia.

Myös Izmirin rannikkokaupungissa pidätettiin yhdeksän Isis-epäiltyä laajassa poliisioperaatiossa, uutistoimisto AP kertoi Turkin mediaan nojaten.

Tutkimusyhtiö IHS:n analyytikko Ege Seckin arvioi, että Isis oli mitä todennäköisimmin iskun takana ja motiivina oli vahingoittaa Turkin taloutta iskemällä lentokentälle turismikauden alussa.

Iskussa kuolleiden määrän ilmoitettiin torstaina kasvaneen 44:ään. Uhreista 19 oli ulkomaalaisia.

Diplomaattilähteiden mukaan yksi kuolleista oli tunisialainen lääkäri, joka oli matkustanut Turkkiin auttaakseen Isis-yhteyksien vuoksi pidätetyn poikansa vapaaksi.

Terrori-iskuista ja turvallisuudesta on tullut vakava huolenaihe Turkissa. Vuoden sisällä vähintään kymmenen uhria vaatineita iskuja on ollut seitsemän ja pienempiäkin useita, laskee sanomalehti New York Times.

Kurdikapinallisten iskut ovat yleensä kohdistuneet poliiseihin ja sotilasvoimiin, kun taas Isisin tekemiksi epäillyt iskut ovat tapahtuneet vilkkailla yleisillä paikoilla.

Viranomaisilla on kova paine vastata väestön turvallisuushuoleen ja kiukkuun. Pääministeri Binali Yildirim on sanonut, että Turkki lisää erityiskoulutetun henkilökunnan läsnäoloa lentokentillään.