Israelin Netanjahu: Emme salli Iranin saada ydinasetta

Israel

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on julistanut, ettei hänen maansa aio sallia Iranin hankkia itselleen ydinaseita. Netanjahu esitti kommenttinsa sen jälkeen, kun Iran tänä aamuna ilmoitti, että vetäytyy osittain vuoden 2015 ydinsulkusopimuksesta.

– Sain kuulla tänä aamuna, että Iran aikoo jatkaa ydinohjelmaansa. Me emme salli Iranin saada haltuunsa ydinasetta, pääministeri kommentoi Israelissa sodissa kuolleiden muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa.

Iran ilmoitti, että se ei enää aio noudattaa rikastetun uraanin ja raskaan veden varastoja koskevia rajoituksia.

Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta viime vuonna. Mukana ovat yhä Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä.

Netanjahu on ollut Iranin ydinsulkusopimuksen äänekäs arvostelija ja hän tuki Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöstä vetäytyä sopimuksesta.

Israelia pidetään Lähi-idän ainoana ydinasevaltiona, vaikka maa ei olekaan virallisesti sellaiseksi tunnustautunut.

Israelin ja Iranin välisten jännitteiden on pitkään pelätty puhkeavan avoimeksi sodaksi.

Avoin yhteenotto tapahtui vuosi sitten, kun Israel iski kymmeniin iranilaisiin ja syyrialaisiin kohteisiin Syyriassa. Iskut olivat Israelin mukaan vastaus Iranin tekemälle raketti-iskulle Golanin kukkuloille.

Viime viikonloppuna tapahtuneissa väkivaltaisuuksissa Gazan palestiinalaisjärjestöjen ja Israelin asevoimien välillä Israelin armeija kertoi tappaneensa kohdistetussa iskussa gazalaisen, jonka katsotaan järjestäneen laajamittaisia rahasiirtoja Iranista Gazan alueelle.