Hallituspuolue vetäytyy osittain Ranskan aluevaalien toiselta kierrokselta

”Vanha järjestelmä kuoli tänään”
Ranskan aluevaalit

Ranskassa hallituspuolue sosialistit aikoo vetäytyä aluevaalien toiselta kierrokselta maan pohjois- ja kaakkoisosissa, joissa äärioikeistolainen Kansallinen rintama kasvatti eniten kannatustaan.

Tarkoituksena on hidastaa äärioikeiston voittokulkua.

Sosialistien puheenjohtajan Jean-Christophe Cambadelis’n mukaan kahden eri alueen sosialistien kannattajia kehotetaan antamaan äänensä ex-presidentti Nicolas Sarkozyn konservatiiveille vaalien toisella kierroksella, joka pidetään ensi viikolla.

Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen ja hänen sisarentyttärensä Marion Marechal-Le Pen kahmaisivat yli 40 prosenttia äänistä näillä alueilla.

Cambadelis sanoi, että kaikilla alueilla, joissa äärioikeisto uhkaa ajaa vasemmiston edelle, sosialistit ”pystyttävät barrikadeja” äärioikeiston tielle.

Marion Marechal-Le Pen kuvaili vaalitulosta historialliseksi ja poikkeukselliseksi. Kansallinen rintama on viemässä lähes 30 prosentin äänisaaliin ja voiton kuudella 13 alueesta, kun äänistä on laskettu 85 prosenttia.

Kyseessä on historian suurin maahanmuuttoa ja Euroopan unionia vastustavan puolueen äänisaalis.

– Vanha järjestelmä kuoli tänään, hän hehkutti.

Ranskan monipolvisessa järjestelmässä alueilla on valtaa päättää paikallisesti esimerkiksi liikenteeseen ja lukioihin liittyvistä asioista.

Kansallisen rintaman suurempi tähtäin ovat kuitenkin vuoden 2017 parlamenttivaalit. Aluevaalivoitolla olisi puolueelle iso merkitys, kun se pyrkii vakuuttamaan äänestäjät kyvystään hallita maata.