Ex-presidentti Janukovitsh pyytää Trumpia lopettamaan Ukrainan sodan

Petro Poroshenko kiittelee hyviä yhteyksiään Yhdysvaltoihin
Ukraina

Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovitsh kertoi keskiviikkona pyytäneensä Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia lopettamaan Ukrainan sodan.

Janukovitsh kertoi Moskovassa lähettäneensä Trumpille kirjeen, jossa pyytää tätä ryhtymään kiireellisiin ja perusteellisiin toimiin sodan lopettamiseksi. 

Venäjä-mielisen Janukovitshin mukaan Ukrainan sota johtuu ukrainalaisten ja länsimaisten poliitikkojen vastuuttomista ja lyhytnäköisistä toimista.

Venäjällä nykyisin asuva Janukovitsh joutui luopumaan vallasta helmikuussa 2014 kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen.

Janukovitshin mukaan Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto sekaantui aktiivisesti Ukrainan tapahtumiin ennen vallanvaihdosta.

– Pyydän, että ryhdytte toimiin ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja demokratian ja oikeusvaltion palauttamiseksi Ukrainassa, Janukovitsh kirjoittaa kirjeessään Trumpille.

Maaliskuussa 2014 alkaneessa Ukrainan sodassa on kuollut tähän mennessä yli 10 000 ihmistä.

Myös Ukrainan nykyinen presidentti Petro Poroshenko kommentoi keskiviikkona Ukrainan ja Yhdysvaltain suhteita.

Hänen mukaansa maiden väliset yhteydet ovat olleet tiiviitä Yhdysvaltain presidentinvaihdoksen jälkeen.

Poroshenko sanoo keskustelleensa jo kahdesti presidentti Trumpin kanssa. Lisäksi Poroshenko kertoo tavanneensa varapresidentti Mike Pencen Münchenin turvallisuuskokouksessa viime viikonloppuna ja keskustelleensa puhelimitse myös ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa.

Ukrainassa on pelätty maan kansainvälisen aseman huonontumista Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin oletettujen lämpimien suhteiden vuoksi.

Myös Trumpin Krimin niemimaata koskevat lausunnot ovat herättäneet huolta Ukrainassa, kun Trump ei ole tuntunut olevan riittävän hyvin perillä Krimin tilanteesta.

– Olen tällä hetkellä iloinen siitä, miten olemme rakentaneet siltoja Washingtonin suuntaan ja miten dialogimme toimii Yhdysvaltain hallinnon kanssa, Poroshenko sanoi Kiovassa.