EU vastaa Boris Johnsonin kirjeeseen: Johnson ei anna toimivaa vaihtoehtoa backstop-suunnitelmalle

Brexit

Euroopan unionin mukaan Britannian pääministeri Boris Johnsonin kirje EU:n presidentille Donald Tuskille ei tarjoa vaihtoehtoja niin sanotulle backstop-suunnitelmalle.

Euroopan komission tiedottaja Natasha Bertaud sanoi toimittajille, että kirjeessä ei ole laillista, toimivaa ratkaisua, jolla kova raja Irlannin kanssa voitaisiin estää.

Johnson kirjoitti maanantaina lähettämässään kirjeessä Tuskille, että niin sanottu backstop-suunnitelma Irlannin rajaan liittyen pitää saada pois Britannian EU-erosopimuksesta.

Johnson vakuutti kirjeessään Tuskille, että erosopimukseen pääseminen on hänen hallitukselleen ykkösprioriteetti.

– Teillä on minun henkilökohtainen sitoumukseni, että tämä hallitus työskentelee energisesti ja päättäväisesti saavuttaakseen sopimuksen, Johnson kirjoitti.

Pääministeri kuitenkin sanoi vastustavansa backstopia, joka on hänen mielestään epädemokraattinen ja ristiriidassa Britannian itsemääräämisoikeuden kanssa.

Backstopilla tarkoitetaan edellisen pääministerin Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen kohtaa, joka pitäisi Britannian osana EU:n tulliliittoa vielä pitkään brexitin jälkeenkin.

Backstop on tarkoitettu takaamaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan pysyminen avoimena kaikissa tilanteissa.

Kovan rajan muodostumisen Irlannin saarelle on pelätty vaarantavan Pohjois-Irlannin rauhan.

Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt Mayn erosopimusta, ja Johnson on sanonut haluavansa neuvotella sopimuksen uusiksi.

EU-johtajat ovat kuitenkin toistuvasti sanoneet, ettei sopimusta enää avata.

Johnson on luvannut Britannian jättävän EU:n lokakuun lopussa vaikka ilman sopimusta. Takarajan lähestyessä kova brexit on alkanut näyttää yhä todennäköisemmältä.

Johnson kiertää tällä viikolla Eurooppaa keräämässä tukea brexit-visiolleen.

Hän tapaa keskiviikkona Berliinissä Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja torstaina Pariisissa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin.

Johnson on myös sopinut tapaavansa lähiaikoina pääministeri Antti Rinteen (sd.).