Ensimmäinen Euroopassa tapahtunut koronavirustartunta vahvistettu Saksassa – muissa maissa varaudutaan tartuntatapausten ehkäisyyn

Koronavirus

Terveysviranomaiset ovat julkaisseet tiedon ensimmäisestä Euroopassa tapahtuneesta uuden koronaviruksen tarttumisesta ihmisestä toiseen.

Saksalainen 33-vuotias mies sai tartunnan Euroopassa viime viikolla vierailleelta kiinalaiselta kollegaltaan.

Saksalaismies oli osallistunut viikko sitten Baijerissa koulutukseen, jossa kouluttajana oli hänen Shanghaista kotoisin oleva kollegansa.

Kiinalaisnainen oli alkanut tuntea itsensä sairaaksi paluumatkalla Kiinaan viime torstaina.

Miehen koronavirustartunta todettiin maanantai-iltana. Mies on sairaalassa esityksissä, mutta pärjää hyvin, kertoo paikallinen terveysviranomainen.

Viranomaiset tutkivat vielä, onko virus kenties ehtinyt levitä miehen perheeseen tai työtovereihin.

Japanissa puolestaan on todettu koronaviruksen tartunta miehellä, joka ei ole viranomaisten tietojen mukaan vieraillut viime aikoina Kiinassa.

Sen sijaan mies on kyydinnyt Wuhanista kotoisin olleita matkailijoita kahdesti tammikuussa. Viranomaiset epäilevätkin, että tartunta saattaa olla peräisin näiltä.

– Ja jos näin on, tämä olisi ensimmäinen ihmisestä toiseen tapahtunut tartunta Japanissa, terveysministeriöstä kerrottiin.

Japanissa on toistaiseksi saatu vahvistus kuudesta tartunnasta.

Japani on määrännyt tarkastuksia Kiinasta tuleville matkustajille. Maa aikoo lähettää tänään myös lentokoneen Kiinan Wuhaniin evakuoimaan sieltä japanilaisia.

Uuden koronaviruksen tiedetään toistaiseksi aiheuttaneen 106 ihmisen kuoleman, kaikki Kiinassa. Vahvistettujen tartuntojen määrä on Kiinassa kivunnut yli 4 000:een.

Suurin osa tartunnoista on tapahtunut Wuhanin kaupungissa ja sen ympäristössä Hubein maakunnassa.

Baijerissa vieraillut kiinalaisnainenkin oli saksalaisviranomaisen mukaan käynyt ennen sairastumistaan Wuhanissa vanhempiaan tapaamassa.

Kiinan lisäksi tartuntoja on ollut eri puolilla maailmaa, enimmäkseen muissa Aasian maissa. Tapauksia on todettu myös Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Asiantuntijat varoittavat, että virustartunnat saattavat jatkua vähintään kuukausia ja koskevat kymmeniätuhansia ihmisiä.

– Tämä ei pääty ensin viikolla tai ensi kuussa, sanoo professori Alessandro Vespignani yhdysvaltalaisesta Northeastern University -yliopistosta.

Kiina on ryhtynyt tiukkoihin toimiin taudin leviämisen estämiseksi. Se on eristänyt kaupunkeja ja rajoittanut kymmenien miljoonien ihmisten liikkumista.

Muun muassa perinteiset uudenvuoden juhlat on siirretty kuluvan kuun loppuun, vaikka vuosi vaihtui jo viime viikolla.

Kiina myös kehottaa kansalaisiaan lykkäämään ulkomaanmatkojaan ”kiinalaisten ja ulkomaalaisten terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi”. Kiina on jo aiemmin keskeyttänyt maan sisäiset ja ulkomaille suuntautuvat ryhmämatkat.

Lisäksi maa ilmoitti tiistaina jatkavansa koulujen ja yliopistojen lomakautta. Tarkkaa päivää lukuvuoden jatkumiselle ei vielä kerrottu. Sen sijaan viranomaisten lausunnossa todetaan, että opetuksen jatkamista tarkastellaan tapauskohtaisesti.

Japanin ohella useat maat ovat kertoneet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta alueilta, joille uusi koronavirus on levinnyt. Ainakin Ranska, Espanja ja Hollanti valmistelevat kansalaistensa tuomista kotiin.

Suomi ei tällä hetkellä suunnittele kansalaistensa evakuointia Kiinan koronavirusalueelta.

Ulkoministeriön mukaan keskusteluja asiasta käydään EU:n jäsenmaiden kesken.

Ulkoministeriö päivitti maanantaina Kiinan matkustustiedotettaan ja kehotti suomalaisia välttämään matkustamista Hubein maakuntaan.

Myös Ruotsi ja Norja kehottavat kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustelua alueelle.

Yhdysvallat kehotti maanantaina paikallista aikaa Kiinan-matkaa suunnittelevia kansalaisiaan harkitsemaan uudelleen matkustusaikeitaan koronavirustapausten takia.

Maan ulkoministeriö julkaisi myös tiukan varoituksen olla matkustamatta Hubein maakuntaan.

– Matkustajien kannattaa ottaa huomioon, että Kiinan hallinto voi estää heitä saapumasta tai lähtemästä osaan Hubein maakunnasta, ulkoministeriö varoitti Washington Postin mukaan.

Yhdysvaltalaismedia uutisoi myös, että tautien seurantaan ja ehkäisyyn keskittyvä CDC-virasto nosti Kiinan matkustusvaroituksensa korkeimmalle tasolle.

Virasto kehottaa välttämään kaikkia ei-välttämättömiä matkoja Kiinaan.

Yhdysvalloissa tutkitaan parhaillaan yli sataa tartuntaepäilyä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan ja otsikkoa muokattu klo 14.19.