Britanniassa Novitshok-hermomyrkylle altistunut nainen on kuollut

Uusi Novitshok-tapaus paljastui reilu viikko sitten
Britannian myrkytykset

Britanniassa Novitshok-hermomyrkylle altistunut 44-vuotias nainen on kuollut, kertoo poliisi. Guardianin mukaan nainen kuoli sunnuntai-iltana sairaalassa.

Poliisi tutkii tapahtunutta murhana.

Uusi Novitshok-tapaus paljastui reilu viikko sitten lauantaina, kun Salisburyn lähellä Amesburyn kaupungissa sijaitsevaan taloon kutsuttiin ambulanssi naisen alettua oireilla. Muutamaa tuntia myöhemmin samassa osoitteessa 45-vuotiaalla miehellä alkoivat samankaltaiset oireet. Guardianin mukaan mies on edelleen kriittisessä tilassa.

Tietoa kolmen lapsen äidin kuolemasta heti tuoreeltaan kommentoinut Britannian pääministeri Theresa May kertoi olevansa järkyttynyt tapahtuneesta ja esitti osanottonsa omaisille. Tapahtunutta puolestaan muun muassa traagiseksi ja järkyttäväksi kuvaillut Britannian poliisin terrorisminvastaisen yksikön päällikön Neil Basun mukaan tutkijat jatkavat tapahtumien selvittämistä.

Poliisin mukaan pariskunta oli käsitellyt esinettä, jossa oli myrkkyä. Vielä viime viikolla poliisi kertoi etsivänsä esinettä edelleen.

STT tiedusteli maanantaina Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtajalta Paula Vanniselta, miten kauan Novitshokin kaltainen myrkky voi säilyä jonkin esineen pinnalla.

– Se riippuu täysin olosuhteista. Kaikki kemikaalit hajoavat veden vaikutuksesta, hitaasti kylläkin. Jos siis esineen pinnalla oleva myrkky saa kosteutta, se hajoaa, sen voi sanoa, tarkemmista arvioista pidättäytynyt Vanninen linjasi.

Britannian turvallisuusministeri Ben Wallace on sanonut uskovansa, ettei pariskunta ollut suoranaisesti myrkyttämisen kohteena.

– Olettamus on, että he ovat joko aiemman (Skripalien myrkytyksen) iskun jälkiseuraus tai sitten kyse on jostain muusta. Mutta he eivät olleet suoranaisesti kohteena, ministeri sanoi.

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä altistuivat samalle hermomyrkylle Salisburyssa maaliskuussa.

Viikonloppuna myös poliisin epäiltiin altistuneen samalle myrkylle tämän hakeuduttua hoitoon paikalliseen sairaalaan Amesburyn tapahtumiin liittyen. Testeissä ei kuitenkaan ilmennyt merkkejä hermomyrkystä ja huoli osoittautui aiheettomaksi. Paikallispoliisi kertoi eilen, että hoitoon hakeutunut poliisi on kunnossa.