Britannia kehotti Hongkongin viranomaisia kunnioittamaan alueen autonomiaa

Inhottua lakimuutosta vastustavat mielenosoitukset yltyivät rajuiksi mellakoiksi
Hongkong

Entinen siirtomaaisäntä Britannia yritti keskiviikkona tyynnytellä Hongkongin hallintoa sen jälkeen kun poliisit ja mielenosoittajat olivat jälleen ottaneet yhteen kaupungin kaduilla.

Kymmenet tuhannet ihmiset tukkivat kaupungin liikenneväylät protestoidessaan lakimuutosta, joka sallisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

– Kehotan Hongkongin hallintoa kuuntelemaan kansalaistensa ja kansainväliseen yhteisöön kuuluvien ystäviensä huolia ja pysähtymään harkitsemaan näitä kiistanalaisia toimia, sanoi Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt lausunnossaan.

– On tärkeää, että viranomaiset ovat mukana merkityksellisessä vuoropuhelussa ja suojelevat Hongkongin oikeuksia ja autonomiaa, johon se kansainvälinen maine perustuu, Hunt jatkoi.

Poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja patukoita yrittäessään hajottaa väkijoukkoja, joista valtaosa oli mustiin pukeutuneita nuoria ja opiskelijoita.

Yhteenotot olivat kuitenkin niin rajuja, että keskiviikoksi suunniteltua parlamentin keskustelua lakiesityksestä oli pakko siirtää. Viranomaisten mukaan ainakin 22 ihmistä loukkaantui mielenilmauksissa.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam, joka kannattaa lakia, kutsui protesteja organisoiduiksi mellakoiksi.

– Mikään yhteiskunta ei hyväksy mellakointia, joka vahingoittaa rauhanomaista yhteiskuntaa eikä piittaa laista ja järjestyksestä. Lam sanoi.

Viranomaisten mukaan uusi laki on tarpeen, jotta Hongkongista ei tulisi turvapaikka lakia pakoileville rikollisille.

Erityishallintoalueen viranomaisten mukaan lakiesitys on laadittu niin, ettei sitä voida käyttää hyväksi toisinajattelijoiden karkottamiseen alueelta.

Lakiesitys on kuitenkin erittäin inhottu, ja viikonloppuna yli miljoona ihmistä vastusti sitä mielenosoituksissa kaupungin kaduilla.

– Ihmiset lähtivät tänään kaduille vain sen takia, ettei Carrie Lam piitannut yli miljoonan ihmisen tahdosta, vaan kieltäytyi vetämästä lakiesitystä pois, perusteli Civil Human Rights Front -ryhmittymä.

Poliisipäällikkö Stephen Lon mukaan poliisit käyttäytyivät maltillisesti, ja tilanteen kärjistyminen oli täysin mielenosoittajien vika.

– Protestoijat hyökkäsivät meitä vastaan ja heittelivät poliiseja mellakka-aidoilla ja kivillä, Lo kertoi.

Tutkijan mukaan keskiviikon protestit osoittavat ennen kaikkea, että juopa kansalaisten ja hallinnon välillä on kasvamassa,

– Tapahtumat heijastavat sitä valtavaa luottamuspulaa, jota Hongkongin asukkaat tuntevat hallintoa kohtaan. He uskovat yhä enenevässä määrin, että kyseessä on nukkehallinto, joka palvelee vain Pekingin etuja, sanoi tutkija Dixon Sing.