Analyysi: Vanhat huonot keinot ovat taas käytössä Lähi-idässä

Lähi-itä

Terrori-iskut matkustajakoneeseen ja konserttisaliin huutavat voimakkaita vastatoimia. Sotilaskoneet ja lentotukialukset osoittavat johtajilta kaivattua päättäväisyyttä. Aivan täysipäiset poliitikot vakuuttavat, että näin ne terroristit kukistetaan.

Vanhat voimapolitiikan keinot ovat jälleen käytössä Lähi-idässä, vaikka historia on pullollaan varoittavia esimerkkejä.

Afganistanissa Yhdysvaltain Neuvostoliitoa vastaan aseistamista taistelijoista sikisi Taleban-liike.

Irakissa maa vajosi Yhdysvaltain johtamien sotien jälkeen sekasortoon, jossa syrjään sysätty sunniarmeija antoi lisävauhtia kaikkien nykyisen päävihollisen Isisin nousulle.

Libyassa diktaattori Muammar Gaddafi lynkattiin pommitusten alettua katuojaan, ja maa on edelleen hajalla. Nyt Syyrian suhteen pohditaan sitä, riittävätkö pommitukset vai pitäisikö kenties lähettää paikalle maajoukkoja.

– Varokaa niitä, jotka tarjoavat yksinkertaisia ratkaisuja Syyrian konfliktiin, kirjoittaa ruotsalainen sotatieteen dosentti Robert Egnell.

Engellin mukaan oireisiin keskittyvillä länsimailla on vaikeuksia nähdä konfliktin perussyitä: huonoa hallintoa, ihmisoikeuksien puutetta, taloudellista epätasa-arvoa. Näihin vaikuttaminen on paljon vaikeampaa, pitkäkestoisempaa ja varmasti vähemmän näyttävää kuin ilmapommitukset.

Vaihtoehto työläälle neuvottelujen tielle ei kuitenkaan ole, jos väkivallan kierteestä halutaan pysyvästi eroon, Egnell kirjoittaa.

Samaa pohti Suomessa hiljattain poikennut arvostettu islamilainen uskonoppinut. Hänen järjestönsä kouluttaa imaameja ohjaamaan musliminuoria pois radikalisoitumisen ja väkivallan tieltä. Mutta se ei riitä, jos olosuhteet Lähi-idässä eivät muutu.

– Nuorten täytyy löytää tulevaisuuden toivo, sheikki Abdallah bin Bayyah tiivisti.

Väkivallan ja pakolaisvirtojen syyt voivat olla masentavan syvällä. Ilmastonmuutoksen arvioidaan muokkaavan Lähi-idästä kuumemman ja kuivemman paikan, mikä lisää entisestään puutetta vedestä ja viljelysmaasta.

Terrori-iskujen varjossa alkavassa Pariisin ilmastokokouksessa ratkotaan siis kaiken muun ohessa myös terrorismin ongelmaa.