Analyysi: Pakolaiskriisistä kauppaa kuin basaarissa
Selvä vaalivoitto vahvistaa Turkin presidentin lihaksia neuvotteluissa, joita maa käy parhaillaan EU:n kanssa pakolaispolitiikasta.
Presidentti Recep Tayyip Erdogan voi nyt röyhistää rintaansa ja odottaa, ryhtyykö EU toteuttamaan maan vaatimuksia. Yhteistyön vastineeksi Turkki haluaa EU:lta paitsi lisärahaa myös viisumivapauden unionin alueelle.
EU:n näkökulmasta tilanne on kiusallinen.
Turkin apu on välttämätöntä, mutta Erdoganin johdolla Turkki on liukumassa yhä kauemmas Euroopasta.
Yhteistyössä on basaaridiplomatian makua: toiseen on hyvin vaikea luottaa, mutta vaihtokaupasta pitäisi saada mahdollisimman suuri hyöty irti.
EU on tinkinyt kaupankäynnissä keskeisistä periaatteistaan. Erdoganin itsevaltaiset otteet ovat kiristyneet vaalien alla, ja ilmaisunvapauden rajoitukset haittasivat vaalikampanjointia.
Tästä huolimatta EU on hillinnyt arvosteluaan maan hallintoa kohtaan. EU-maiden johtajat ovat luvanneet vauhdittaa jäsenyysneuvotteluja Turkin kanssa, jos maa suostuu vastineeksi rajoittamaan pakolaisten tuloa Eurooppaan.
Tosiasiassa ajatus Turkin EU-jäsenyydestä on nykyisin täysin epärealistinen. EU selittää jäsenyysneuvotteluja sillä, että prosessi itsessään on tärkeä: neuvotteluilla voi vaikuttaa muun muassa oikeusvaltiokehitykseen, ja Turkkia voidaan siten tuoda vähitellen lähemmäs unionia.
Turkin vaalituloksen valossa perustelu näyttää ontolta: jäsenyysneuvotteluille on vaikea nähdä edellytyksiä, kun vastapuolena on taho, joka keskittää valtaa itselleen ja suhtautuu vihamielisesti koko EU-projektiin.
Jäsenyysneuvottelut tarjoavat Erdoganille kulissit, joita pitää yllä: EU-lähentyminen näyttää hyvältä kansainvälisten sijoittajien silmissä, ja ajatuksella voidaan miellyttää myös Turkin bisneseliittiä.
Eriävistä lähtökohdista huolimatta Turkki ja EU ovat joutuneet pakolaiskriisin keskellä hyvin samanlaisten ongelmien eteen.
Mitä tehdä, kun pako Syyriasta vain kiihtyy? Miten pakolaiset saisi kotoutettua, vai pitäisikö tulijoita vain sysätä eteenpäin?
Keskinäinen epäluottamus on niin vahvaa, että basaareista on vaikea siirtyä tekemään yhteistyötä samalle puolelle pöytää.