OP:n Heiskanen: Kuluttajan ei kannata hermostua luottoluokituksen laskusta

Luottoluokitus

OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan Fitchin luokituspäätös on selkeä viesti siitä, ettei Suomen julkisen talouden hoito ole täysin kestävällä kurssilla, vaan tarvitaan toimia, joilla tilanne saadaan vakautettua.

– Päätös oli aika odotettu eikä tullut yllätyksenä rahoitusmarkkinoille, joissa Suomen talouden heikentynyt tilanne on jo hinnoiteltu, Heiskanen sanoi STT:lle.

– Kokonaiskuva Suomen velanhoidon kannalta on edelleen hyvä ja korkojen ero muihin vastaaviin maihin pieni, mutta tämä on viesti, että suunta on huono, eikä käännettä parempaan lyhyellä aikavälillä ole näkyvillä, Heiskanen sanoi.

Tavallisiin kuluttajiin Suomen valtion luokituksen lasku ei Heiskasen mukaan lyhyellä aikavälillä vaikuta.

– Ei kannata ajatella, että tämän vuoksi pitäisi alkaa säästämään tai muuta vastaavaa. Toki tämä on meidän kaikkien kannalta yksi niistä viesteistä, jotka kertovat, millainen tämä Suomen taloustilanne nyt on, hän sanoi.

Valtion lainanhoitokuluihin vaikuttaa luokituspäätöksen lisäksi myös yleinen korkotaso, joka näyttää säilyvän matalana. Euroopan keskuspankin torstainen päätös laskea omaa ohjauskorkoaan kertoo myös siitä, että talous on heikoissa kantimissa muuallakin Euroopassa, eikä Suomen kannata odottaa sieltä vetoapua.

Kolmesta isosta luottoluokittajasta vain Moody´silla on edelleen Suomelle paras AAA-luokitus. Sen uutta arviota odotetaan kesäkuussa.

Moody´sin luokituksen lasku ei Heiskasen mukaan olisi kenellekään mikään yllätys. Hän pitää mahdollisena, että myös Standard & Poor´s alentaa Suomen luokitusta edelleen.