Nordea: Yritysten tuloskunto pitänyt odotettua paremmin

Yritykset ovat syyskesällä pystyneet pitämään tuloskuntonsa odotettua paremmin, arvioi Nordea.

Ilman suuria pettymyksiä sujunut tuloskausi on vauhdittanut pörssit meillä ja maailmalla viime viikkoina vauhdikkaaseen nousuun.

Nordean mukaan tähän mennessä tuloksensa julkistaneista Helsingin pörssin yrityksistä lähes kaksi kolmasosaa on yltänyt vähintään odotusten mukaiseen tulokseen.

Tulevaisuuden näkymiä kuitenkin samentaa se, että vain muutama yhtiö on yltänyt odotettua parempaan liikevaihtoon. Kasvu siis puuttuu, ja tuloksia on trimmattu ylöspäin tiukoilla kulukuureilla.

Tuloksia ovat kirittäneet ylöspäin myös alhaiset raaka-aineiden hinnat ja useiden yhtiöiden kannalta suotuisat valuuttakurssit.

– Raaka-ainehinnat ovat olleet tuloskauden vedenjakaja. Alhaisista raaka-ainehinnoista hyötyvät yhtiöt, kuten Nokian Renkaat ja Finnair ovat pärjänneet odotuksia paremmin. Alhaisista raaka-ainehinnoista kärsivät, kuten Outotec, ovat pärjänneet puolestaan vielä odotuksiakin heikommin, sanoo Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.

Nordea ennakoi ennen tuloskauden alkua, että sen seuraamien vajaan 60 Helsingin pörssin yrityksen liikevoitot ennen kertaeriä olisivat heinä-syyskuussa kasvaneet kokonaisuutena parilla prosentilla vuodentakaisesta.

Färkkilän mukaan näyttää siltä, että ennuste on nyt ylittymässä.

– Ylitys tulee pääasiassa muutamasta suuryrityksestä, kuten Nokiasta, Färkkilä sanoo.