HS: VM jätti julkaisematta kriittisen lausunnon hallintarekisteristä

Hallintarekisteri

Valtiovarainministeriö jätti julkaisematta vero-osastonsa hallintarekisteriuudistukseen liittyvän kriittisen lausunnon. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Lausuntoa ei oltu liitetty tänään julkaistuun yhteenvetoon, jonka ministeriö oli julkaissut iltapäivällä. Sitä ei oltu myöskään liitetty ministeriön viralliseen hankerekisteriin, johon kaikki muut lausunnot ja aiheeseen liittyvät asiakirjat on liitetty.

Helsingin Sanomat oli saanut lausunnon haltuunsa asiakirjapyynnöllä.

Valtiovarainministeriön vero-osaston mukaan hallituksen esitys uusista arvo-osuusjärjestelmää koskevista laeista heikentäisi toteutuessaan Verohallinnon tiedonsaantimahdollisuuksia.

Monet eri tahot arvioivat, että hallintarekisteri antaisi mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille.

– Verotuksen tehokas toteutuminen heikkenee, koska ulkomaisten palveluntarjoajien käytön yleistyminen johtaisi siihen, että Verohallinnon saamien arvopaperikauppoja koskevien vuosi-ilmoitusten kattavuus vähenisi, vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare ja hallitusneuvos Panu Pykönen kirjoittavat lausunnossa.

Järvikare kommentoi STT:lle sähköpostitse olevan tavallista, että ministeriön sisäisiä lausuntoja ei laiteta hankerekisteriin.

Hänen mukaansa asiasta on käyty osastojen välillä normaalia valmisteluun liittyvää keskustelua. Hallintarekisteri on ministeriön rahoitusmarkkinaosaston valmistelema hanke.

Hallituksessa suunnitelmaa ovat kannattaneet pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), mutta ulkoministeri Timo Soini (ps.) on vastustanut.

Viranomaisista muun muassa Finanssivalvonta, poliisi, syyttäjälaitos, oikeusministeriö ja verottaja ovat arvostelleet hanketta.