Puolueen valvova silmä

Eri puolueiden kansanedustajien yhteisselfiet ja -kannanotot ovat nykyisin politiikan normikauraa. Ennen puoluehygieniaa saadettiin vahtia paljon tarkemmin.

Eduskunnan johtava tietoasiantuntija Timo Turja kertoi hiljattain Demokraatissa, että SKDL:ssä toimi sotien jälkeen kommunistisen puolueen nimittämä valvonta- ja tarkkailuosasto.

Jos edustaja oli esimerkiksi keskustellut pitkään jonkun toisen ryhmän edustajan kanssa, asiasta raportoitiin puolueen johdolle. Edustajan poliittinen luotettavuus joutui kyseenalaiseksi.

Vuonna 1951 SKDL:n kansanedustaja Ilmari Sormunen huomasi joutuneensa tarkkailun kohteeksi. Edustaja alkoi suunnitella loikkaamista sosialidemokraatteihin ja keskusteluja käytiin hämärissä Eduskuntatalon ullakolla, jotta valvojat eivät huomaisi.

Lopulta keskustelut kuitenkin huomattiin ja puolue pakotti edustajan jättämään eroanomuksen edustajan tehtävästä vakavan sairauden ja ruumiin heikkouden tähden.

Eduskunta ei siihen kuitenkaan suostunut, kun kävi ilmi, että edustaja oli niin hyväkuntoinen, että oli kotonaan Pudasjärvellä sahannut paksun järvijään suureksi avannoksi.

Muut puolueet olivat lähettäneet Pudasjärvelle omat tarkkailijansa.

Apollon Tietäjät Apollon Tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.