Norja kehitti uuden tasa-arvomittarin valtioiden välille

Apollon tietäjät

Norja sai erikoista huomiota kuluneella viikolla, kun pääministeri Erna Solbergille annettiin sakot koronavirusrajoitusten rikkomisesta.

Solbergia sakotettiin syntymäpäiväjuhliensa järjestämisestä 13 hengelle, vaikka hänen itsensä johtama hallitus on kieltänyt yli kymmenen hengen kokoontumiset.

Pääministerille tuli 60 vuotta täyteen. Arvokas merkkipaalu, mikä huomioidaan monenlaisin menoin ja puhein kaikkialla maailmassa.

Pääministeri ei tosin itse varsinaisesti osallistunut juhlien järjestämiseen. Hän oli kuitenkin tietoinen vieraiden lukumäärästä.

Se riitti. Pääministeri sai 20 000 kruunun eli noin 2 000 euron sakot. Hän on pyytänyt jo kahdesti anteeksi käyttäytymistään ja on luvannut maksaa sakot, tietysti.

Tietäjän mielestä tässä saatiin yksi hyvä mittari yhteiskunnallisen tasa-arvon arviointiin. Voisimme kysyä maailman kaikkien maiden yhteiskuntatieteilijöiltä näin:

”Sakotetaanko maanne pääministeriä, jos hän kutsuu syntymäpäivilleen korona-aikana 13 vierasta, vaikka on ollut itse päättämässä, että enintään kymmenen hengen yksityistilaisuuksia saa järjestää?”

Ehkä joku arvostettu kansainvälinen tutkimuslaitos voisi selvittää?

Tietäjä veikkaa, että luku ei nouse kovin suureksi. Niitä maita kyllä on, joissa pääministeri on nauranut itsensä tärviölle kuultuaan Norjan tapauksesta.

Apollon tietäjät Apollon tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.