Myrskytuuli Alpeilta
Saksan Baijerin osavaltion vaalit ennakoivat tuulista syksyä. Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue kristillissosiaalinen unioni kärsi viime sunnuntain vaaleissa murskatappion.
EU:n kyvyttömyys ratkaista viime vuosien maahanmuuttohaastetta on johtanut äärilaitojen vahvistumiseen monissa jäsenmaissa.
Saksalla on monen muun Euroopan maan tavoin edessään entistä hajaantuneempi puoluekenttä, jossa hallitusten muodostaminen on mennyttä vaikeampaa ja hallitusten toiminta on aikaisempaa kiikkerämpää.
Baijeri on Euroopan rikkaimpia alueita. Se on taloudeltaan suurempi kuin useimmat EU-maat, hieman Ruotsia ja Puolaa suurempi. Baijerissa on käytännössä täystyöllisyys. Tämä ei auttanut CSU:ta. Vihreät ja Vaihtoehto Saksalle -puolue voittivat.
Saksojen yhdistymisen jälkeiset vajaat kolmekymmentä vuotta ovat olleet maan jatkuvaa vaurauden kasvamista ja valta-aseman vahvistumista. Euroopan taloutta ja politiikkaa on tähän saakka hallinnut talousmahti, jonka johtoasemaan on tarpeen mukaan nojattu.
Länsi-Saksa kuittasi sosialistisen järjestelmän konkurssipesän velat ja nosti teollisuudellaan itäisen Euroopan jaloilleen. Uusi Saksa on luonut vaurautta ja ollut kantava voima yhteisvaluutta euron takana.
Vaalituloksella on suora vaikutus tulevien vuosien EU-politiikkaan. Saksa ja Ranska ovat perinteisesti olleet EU-junan veturit, joita muut maat ovat halunneet tai joutuneet seuraamaan. Uusien suurisuuntaisten EU-aloitteiden aika voi olla toistaiseksi ohi. Konservatiivien ja sosiaalidemokraattien puskema integraatio hyytyy.
Mikäli unionin halutaan toimivan kansalaisten parhaaksi ja lievittävän kansalaisten huolia, raskasta poliittista voimaa olisi nyt keskitettävä tehtyjen päätösten tehokkaaseen toimeenpanemiseen.
EU:n voima on kompromissien tekemisessä ja lähtökohdiltaan hyvin erilaisten maiden keskinäisen ymmärryksen rakentamisessa. Yhdessä sovitusta on pidettävä kiinni, muuten yhteistyö menettää arvonsa.