Syötkö kalaöljyä? Sen vaikutuksista löytyi uutta tietoa
Kalaöljystä peräisin olevan EPA-rasvahapon positiiviset vaikutukset vaihtelevat merkittävästi eri ihmisten välillä, kertoo Helsingin yliopiston tuore tutkimus.
Tutkimus korostaa yksilöllisen aineenvaihdunnan merkitystä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
Suomalaistutkijat selvittivät, miten kalaöljystä peräisin oleva, omega-3-rasvahappoihin kuuluva EPA eli eikosapentaeenihappo vaikuttaa terveiden henkilöiden veren rasva-arvoihin ja aineenvaihduntaan.
38 osallistujalle poikkeuksellisen suuri määrä EPA-lisää. Näytteitä kerättiin ennen EPA-lisää, sen aikana ja sen jälkeen.
Tulokset osoittivat, että EPA:n vaikutukset vaihtelevat suuresti henkilöstä toiseen.
– Lisän aikana otetuissa näytteissä näkyy selvästi EPA:n vaikutus kaikilla osallistujilla. Siitä huolimatta kaikki näytteet poikkesivat toisten henkilöiden näytteistä, professori Katariina Öörni Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta ja Wihurin tutkimuslaitoksesta kertoo tiedotteessa.
– Niinpä jokaisella ihmisellä on verenkierrossaan yksilöllinen lipoproteiinien lipidomi, eräänlainen “rasvasormenjälki”, joka säilyi EPA-lisästä huolimatta.
Tutkimuksessa selvisi myös, että EPA imeytyy tehokkaasti ja nostaa veren EPA-tasot moninkertaisiksi. Pitoisuudet kuitenkin laskevat nopeasti käytön loputtua. Kaikkein voimakkain vaste havaittiin henkilöillä, joilla oli lähtötilanteessa matalat EPA-pitoisuudet.
Lisäksi EPA parantaa veren rasvaprofiilia ja vähentää kolesterolia kuljettavien lipoproteiinien herkkyyttä tarttua verisuonten seinämiin. Sen vähentäminen on tärkeää, koska juuri tällainen tarttuminen käynnistää valtimokovettumataudin.
Tutkimus oli kestoltaan lyhyt, joten pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä tietoa. Tulokset kuitenkin osoittavat, kuinka EPA muokkaa veren rasvakoostumusta ja valtimokovettamataudin riskimekanismeja myös terveillä.
– Tulokset korostavat yksilöllisen aineenvaihdunnan merkitystä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. EPA:n vaikutukset vaihtelivat enemmän yksilöiden välillä kuin osasimme odottaa, väitöskirjatutkija Lauri Äikäs toteaa.
– Osoitimme myös, että EPA:n vaikutukset poistuvat nopeasti, mikä on hyvä tietää, mikäli EPA aiheuttaisi haittavaikutuksia.
Seuraavaksi tutkijat selvittävät solukokeiden avulla, miten EPAn lisääminen vaikuttaa tulehdussolujen toimintaan ja erityisesti tulehdusta hillitsevien lipidivälittäjäaineiden määrään.
– On kiinnostavaa, miten esimerkiksi esimerkiksi ruokavalion muutokset vaikuttavat lipoproteiinen laatuun eli juuri tuohon yksilölliseen rasvasormenjälkeen, Öörni sanoo.