Helsingin eläinsuojeluyhdistys kieltäisi elävien rapujen myynnin kuluttajille
Helsingin eläinsuojeluyhdistys esittää, että ravut, hummerit ja muut kymmenjalkaiset äyriäiset on tainnutettava ennen keittämistä. Tämä toimenpide vaatii niin suurta ammattitaitoa, että elävien rapujen myynti kuluttajille tulisi kieltää.
Äyriäiset on perinteisesti keitetty elävinä, sillä kuolleet ravut ja hummerit pilaantuvat nopeasti.
Eviran mukaan yleiset säännökset eläinten pitopaikasta, hoidosta ja lopetuksesta koskevat myös elintarvikkeeksi tarkoitettuja rapuja.
– Lopetettaessa rapuja keittämällä, jokainen rapu lasketaan nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Vettä tulee olla riittävästi, jotta se pysyy kiehuvana koko sen ajan, kun rapuja lisätään veteen ja keitetään. Tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi rapuja ei tule lisätä kattilaan niin nopeasti tai niin paljon, että veden lämpötila laskee alle kiehumispisteen, neuvotaan Eviran verkkosivulla.
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen korostaa, että lukuisat tutkimukset osoittavat äyriäisten tuntevan kipua, joten saksiniekalle keittäminen elävältä on tuskallinen kuolema. Kuolema voi myös pitkittyä kohtuuttomasti, jos keitinvesi jäähtyy.
Sveitsissä on tänä vuonna astunut voimaan laki, joka edellyttää äyriäisten tainnuttamista sähköllä tai mekaanisesti ennen niiden keittämistä. HESY vaatii Suomeen vastaavaa lainsäädäntöä.
Yhdistys on esittänyt lausunnossaan eläinten hyvinvointilaiksi, että luonnoksessa esitetyn määräyksen eläinten tainnuttamisesta ennen teurastamista tulee koskea myös äyriäisiä.
– Meidän on osoitettava kuuluvamme eläinsuojelun eturintamaan ja alettava kohdella äyriäisiä eläinsuojelulain hengen mukaisesti.
– Kasvattamojen, laitosten ja ravintoloiden tulee ottaa käyttöön humaania äyriäisten tainnuttamiseen kehiteltyä tekniikkaa, jota on jo saatavilla, vaatii HESY.
Ravintoloissa äyriäiset voidaan HESYn mukaan tappaa myös mekaanisesti halkaisemalla tai pistämällä ja tuhoamalla niiden hermosto. Tämä vaatii tekijältä kunnollista ammattitaitoa, jota kotikokeilla ei yleensä ole. Koska äyriäisten lopettaminen vaatii harjaantumista, niitä ei saisi HESYn mielestä myydä elävinä tavallisille kuluttajille.
– Jo nyt voimassa olevan eläinsuojelulainsäädännön mukaan äyriäiset on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Ongelmana on, että rapujen lopettamista ei valvota millään tavalla ja eläviä eläimiä saatetaan tappaa hyvinkin kyseenalaisilla tavoilla suomalaiskodeissa. Siksi ravut ja muut äyriäiset tulee myydä kuluttajille valmiiksi lopetettuina ja valmistettuina tai pakasteina, Luukkainen sanoo.
Suomessa käytetään ravintona vuosittain miljoonia rapuja, hummereita, katkarapuja ja muita selkärangattomia eläimiä.
Luukkainen huomauttaa, että ravut eivät ole ihmiselle välttämätöntä ravintoa.
– Yhdessä ravussa on hyvin vähän varsinaista syötävää lihaa. Rapujen syöminen onkin suomalaisille lähinnä loppukesän ja alkusyksyn rituaali, joka on syytä kyseenalaistaa. Rapu ei ole elintarvike, vaan elävä, tuntemiskykyinen eläin, Luukkainen summaa.
Ravustuskausi alkaa Suomessa 21.7.