Kärnä: Brasilialaislihalle tuontikielto ja ravintoloille velvoite ilmoittaa lihan alkuperä – –Kuinka turvallista syöminen on ollut ennen kohua?–
Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii viranomaisilta toimenpiteitä brasilialaislihan määräämisestä tuontikieltoon sekä täyttä selvitystä, miten ja millaisessa laajuudessa ihmisravinnoksi kelpaamatonta lihaa on Suomessa käytetty.
– Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen ilmoitti hetki sitten, että ravintoloista ja kaupoista voi ostaa turvallisesti lihaa, koska kaupat ja ravintolat ovat kohun paljastuttua tarkastaneet raaka-aiheidensa laadun. Kuinka turvallista syöminen on ollut ennen kohua?
Kärnä muistuttaa, että erityisesti ravintoloissa tarjotaan paljon tuontilihaa ja sen alkuperä jää yleensä kuluttajalle hämärän peittoon, eikä ravintoloilla ole mitään velvoitetta ilmoittaa lihan alkuperää asiakkaalle.
– Tähän on saatava muutos, hän vaatii.
Kärnän mielestä Evira on luottanut Brasilian viranomaisten todistuksiin lihan salmonellavapaudesta ja muutoin tarkastuksia on toteutettu ainoastaan pistokoeluontoisesti.
– Kun nyt on ilmennyt näin järjestelmällinen ja laaja korruptioskandaali, olisi paikallaan harkita tuontikiellon määräämistä brasilialaiselle lihalle. Myös muiden maiden, joissa demokratiakehitys on EU:n perässä, lihaan tulee jatkossa suhtautua erityisellä varovaisuudella.
– Suomalaisten kannattaa hyödyntää aina kotimaista lihaa, joka on laadullisesti maailman parasta ja turvallisinta, eikä se sisällä haitallisia antibiootti- tai hormonijäämiä.
Kärnä laati aiemmin yhdessä keskustalaisten kansanedustajien Pertti Hakasen ja Eerikki Viljasen kanssa taannoin toimenpidealoitteen, jossa vaadittiin lihajalosteisiin parempia alkuperämerkintöjä.
Aloitteen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa. Se on johtanut toimenpiteisiin, kun maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti antavansa asiasta asetuksen ensi kesänä.