Suomenmaa Facebookissa RSS

Lehtomäki puolustaa valvovien viranomaisten toimia

07.11. 06:00

Kansanedustaja Paula Lehtomäen mielestä Talvivaaran kaivoksen ympäristöasioita valvovalta ely-keskukselta ei ole puuttunut osaamista tai resursseja. Kuva: Antti Vierola

Kansanedustaja Paula Lehtomäki (kesk.) pitää Talvivaaran kaivoksen jätevesialtaan vuotoa todella valitettavana. Hänen mielestään on ensisijaisen tärkeää, että jätevesiallas on pitävä.

Lehtomäki ei silti näe syytä epäillä viranomaisten kykyjä ja osaamista kaivoksen ympäristöongelmien hoitamisessa.

Talvivaaran ympäristöasioita valvovan Kainuun ely-keskuksen toimintaa on julkisuudessa usein moitittu puutteellisuudesta ja osaamattomuudesta.

Lehtomäellä ei sellaisesta ole tietoja.

– Kun itse olen elyn kertomuksia kuunnellut, valvova viranomainen ei ole itse koskaan sanonut, että resursseissa olisi puutoksia.

– Ei voida myöskään sanoa, etteikö Talvivaaran ongelmiin olisi puututtu. Toimenpiteitä on tehty, huomautuksia ja kehotuksia on annettu vaikka kuinka paljon, Lehtomäki sanoo.

Entinen ympäristöministeri haluaa muistuttaa, että viranomaiset pyrkivät aina korjaamaan ilmenneitä ongelmia yhdessä elinkeinotoimijan kanssa. Näin on tehty myös Talvivaaran suhteen.

– Ei toimijoille voida heti laittaa lappua luukulle, vaan asioiden kuntoon saattaminen vaatii usein aikaa.

Lehtomäki huomauttaa, ettei nykyinen ympäristöministeri Ville Niinistökään (vihr.) antanut isoja moitteita tarkastaessaan Talvivaaran valvontatoimenpiteitä.

– Viranomaisten osaamista on toki aina tarvetta kehittää, mutta silti ei ole perusteltua ajatella, että Kainuun ely-keskuksesta olisi puuttunut osaamista, Lehtomäki sanoo.

Viranomaiset ovat saaneet arvostelua myös Talvivaaran kaivoksen ympäristölupamenettelyn (yva) hoitamisesta.

Lehtomäki ei usko syytteitä sormien läpi katsomisesta.

– Vaikka asioita kuinka tehdään parhaalla mahdollisella tavalla, kaikkia vaikutuksia ei aina voida arvioida ennakkoon, se on täysin inhimillistä, hän sanoo.

Lehtomäki myös haluaa korjata yleisen mielikuvan, että hän olisi ollut yvan aikoihin ympäristöministerinä.

– Yva on tehty ennen minun ympäristöministerin kauttani ja ympäristölupa myönnettiin kaivokselle minun ollessa vielä ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

– Toiseksi, ministerillä ei ole edes mitään tekemistä yksittäisen yvan kanssa. Ne hoidetaan itsenäisesti ely-keskuksissa, ei ministeriössä, Lehtomäki selventää.

Talvivaaran toistuvia ympäristöongelmia Lehtomäki pitää hyvin valitettavina ja harmittavina.

Ne on hänen mukaansa saatava kuntoon, muuta vaihtoehtoa kaivosyhtiöllä ei ole.

– Teknologisesti siihen on välineet ja systeemit olemassa, joten Talvivaara kykenee kyllä hoitamaan ongelmansa, hän sanoo.

Yhtiöltä Lehtomäki toivoo parempaa tiedotusta. Se kuuluu hänen mukaansa elinkeinotoimijan vastuuseen.

– Kaivosteollisuus elää Suomessa hyvin vaikeassa tiedotusympäristössä, jossa pienikin rasahdus näkyy tiedotusvälineissä valtavana pommina.

– Hankalien asioiden kanssa on silti helpompi elää, jos niistä puhuu avoimesti, kansanedustaja pohtii.

Paljon puhuttua uraanin talteenottoa Lehtomäki pitää erittäin järkevänä.

– Uraania tulee maaperästä joka tapauksessa, joten on parempi hyödyntää se kuin synnyttää iso uraanijätekasa. Se on kestävän kehityksen kannalta erityisen hyvä ratkaisu.

Samuli Vänttilä

Suomenmaa

Lue lisää keskiviikon Suomenmaasta

Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

NÄKÖISLEHTI
JÄTÄ JUTTUVINKKI
Toivoisitko lehdessämme olevan juttua jostakin sinua kiinnostavasta asiasta?

JÄTÄ JUTTUVINKKI

SÄÄ