Suomenmaa Facebookissa RSS

Ervasti hekumoi Väyrysen puolesta

05.01. 10:29

Paavo Väyrysen pääsy presidentinvaalin toiselle kierrokselle olisi tasavallan tunnetuimpiin politiikan toimittajiin lukeutuvan Pekka Ervastin mielestä journalistisesti kiinnostava juttu. Kuva: Jari Laukkanen

Politiikan toimittaja Pekka Ervasti toivoo ammattinsa puolesta keskustan presidenttiehdokkaan Paavo Väyrysen pääsyä vaalin toiselle kierrokselle.

Ervastin mielestä Väyrysen mukanaolo olisi vaalin herkullisin tilanne.

– Politiikan penkkiurheilijana melkein toivon, tai ainakin hekumoin ajatuksella, että jos Paavo (Väyrynen) nousisi toiselle kierrokselle, niin se olisi journalistisesti tosi kiinnostava asetelma. Sen jälkeen alkaisi kolmessa puolueessa tässä maassa aikamoinen jälkipyykki. Se alkaisi keskustassa, perussuomalaisissa ja ennenkaikkea demareissa, Ervasti totesi torstaiaamuna Suomenmaalle.

Henkilökohtaisesti Ervasti ei halua ottaa kantaa kenenkään ehdokkaan puolesta.

– Minulla ei ole suosikkia, mutta journalistisesti sanoisin, että tässä maassa tulisi kohtuullinen säpinä, jos niin kävisi. Se on ihan fakta, hän lisää.

Ervastin mielestä Väyrynen on pannut kaikki peliin ja kiertää kenttää kuin kiljuva jalopeura.

Tasavallan tunnetuimpiin politiikan toimittajiin lukeutuva Pekka Ervasti pitää aika luonnollisena reaktiona, että keskustan entinen ja nykyinen johto kiistää hänen yhdessä toimittaja Timo Haapalan kanssa tekemässään kirjassa olevan väitteen, että Väyrynen olisi uhannut jättää puolueensa keväällä 2007, ellei häntä olisi nostettu ministeriksi.

”Väite on perätön” sanovat sekä entinen puheenjohtaja Matti Vanhanen, nykyinen luotsi Mari Kiviniemi sekä Väyrynen itse torstain Helsingin Sanomissa.

Ervasti ja Haapala kirjoittavat kirjassaan Mäntyniemen pesänjakajat ”keskustan sisäpiiriltä” saamiensa tietojen mukaan, että Väyrynen olisi uhannut perustaa oman puolueen tai ryhmittymän, jos ei olisi päässyt hallitukseen.

Ervastilla on se näkemys, ja hän uskaltaa puhua myös kollegansa Haapalan puolesta, että kirjassa esiintyvät tiedot ovat paikkansa pitäviä.

Ervastin mielestä olisi hassua, jos puolueen nykyinen ja entinen johto toteaisi, että kyllähän se Paavo taas ketkuili.

– Politiikassa voi tietysti aina kysyä, että mitkä ovat oikeita termejä. Joku voi tulkita pöytään pannut asiat kiristykseksi ja joku toinen joksikin muuksi. On totta, että asioilla on vähän eri etikettejä, Ervasti sanoo.

Hän ei lähdesuojasyistä halua tarkentaa kuinka laaja keskustan sisäpiiri kirjan tekijöitä on mielipiteillään avittanut.

– Ei sen enempää ole syytä lähteä ihmisiä nostamaan tikun nokkaan. Olemme luottaneet kaverin lähteisiin, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa meillä kummallakin kirjan tekijällä on itsenäisesti ollut tämä tieto. Kumpikin on sen voinut toiselle vahvistaa, Ervasti sanoo.

Ervastin mukaan politiikassa, ja varsinkin politiikassa ei voi saada relevanttia oikeata tietoa ilman nimettömiä lähteitä. Kysymys on hänen mielestään siitä, että toimittajien pitää tarkistaa tiedot ristiin ja nojata useampaan lähteeseen.

– Mikään puolue ei koskaan myönnä virallisesti olevansa kusessa, tai että siellä on asiat jotenkin hunningolla. Se nyt vaan on toimittajan keskusteltava taustalähteiden kanssa, tehtävä omat johtopäätökset ja sanottava omissa nimissään asiat niin kuin ne ovat, ja sehän ei hyvin useinkaan sellaisessa puolueessa, jossa asiat ovat huonolla tolalla, vastaa virallista totuutta, Ervasti toteaa.

SEPPO KUISMA

Suomenmaa/Helsinki

Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

SÄÄ
NÄKÖISLEHTI
TOIMITUKSEN BLOGI