Suomenmaa Facebookissa RSS

Urpilainen ja Katainen ohjelmansa vangit

07.12. klo 10:25

Kimmo Tiilikainen

Hallituksen talouspolitiikka on ajautunut umpikujaan. Hallitus rakensi itselleen loukun kirjaamalla ohjelmaansa, että valtion taloutta tasapainotetaan tekemällä veronkiristyksiä ja leikkauksia yhtä paljon.

Vasemmistoliitto ja Vihreät vaativat jo julkisuudessa vastoin hallitusohjelmaa, että tasapainotuksessa on veroja kerättävä enemmän ja leikkauksia tehtävä vähemmän. Myös SDP:n ja Kokoomuksen eduskuntaryhmien kärkinimet myöntävät, että veronkorotuksia ja lisäleikkauksia tarvitaan ja linjaa pitää tarkistaa. Puhutaan hyvätuloisten verotuksen kiristämisestä ja ALV:n korotuksesta. Leikkauksista ei kukaan halua sanoa vielä mitään.

Toimenpiteistä sopiminen näyttää kuitenkin olevan hallitukselle mahdotonta. Siitä kertoo jääräpäisyys, jolla Jutta Urpilainen puolustaa toivolle ja unelmille kyhättyä talouslinjaa. Niin kauan kuin hallitusryhmät eivät pysty sopimaan uusista toimenpiteistä, hallitus on ajat sitten vanhentuneen linjansa vanki.

Keskustan eduskuntaryhmä on esitellyt oman vaihtoehtonsa hallituksen näköalattomuudelle. Meidän linjalla ottaisimme miljoona euroa vähemmän velkaa vuoden jokaisena päivänä.

Mielestämme nyt ei ole velkarahalla tehtyjen veronkevennysten aika vaan päinvastoin: suurituloisten verotusta pitää tiukentaa. Myös kulutusta pitäisi verottaa nykyistä enemmän, mutta oikeudenmukaisesti. Yleistä arvonlisäveroa voidaan nostaa, kunhan samalla ruuan ja polttoaineiden verotusta alennetaan.

Keskusta panostaisi voimakkaasti suomalaisten PK-yritysten kasvuun. Tätä varten esittelimme oman kasvu- ja yrittäjyyspakettimme konkreettisine toimenpiteineen. Esitimme jo ajat sitten myös kansainvälisten yritysten korkokeinotteluun rajoituksia.

Hallituksen kahden keskeisen ministerin, Urpilaisen ja Jyrki Kataisen, aika menee Euroopassa hymyillessä, mutta ei siitä näytä sen valmiimpaa tulevan. Samalla Suomen talouden hoito jää hunningolle. Urpilainen sanoi yrittäjyydestä kyselytunnilla, että hallitus aikoo jotain, selvittää jotain ja perustaa johonkin asiaan työryhmän. Aikeita on, tekoja puuttuu.

Ihmettelenkin, mikseivät Keskustan esitykset suurituloisten verotuksen tiukentamisesta, kulutuksen oikeudenmukaisesta verotuksesta ja pienyritysten kannusteista kelpaa hallitusryhmille?

Jos hallitusryhmillä olisi tahtoa, ne voisivat tulla tukemaan Keskustan esityksiä heti. Silloin esimerkiksi yritysten tasavertainen verokohtelu, korotetut poistot ja ensimmäisen työntekijän palkkatuki saataisiin voimaan jo ensi vuoden alussa. Ei siinä sen pitempiä selvityksiä tarvittaisi.

Hallituksen jahkaillessa talouden pohja murenee viikko viikolta alta. Ratkaisuja lykätään eteenpäin, vaikka ne pitäisi ja voitaisiin tehdä heti. Kun asioita ei tehdä ajoissa, jää Kataiselle ja Urpilaiselle eteen vain leikkausten tie.

Kimmo Tiilikainen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja