Paloniemi: Kotimaisen, puhtaan ruuan arvostusta lisättävä
– Kotimaisen ruuan arvostusta on lisättävä ja kaupan on noudatettava nykyistä reilumpia kauppatapoja.
Näin vaati kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) avatessaan Ruokaturvallisuudesta ruokaturvaan –seminaarin Jyväskylän ammattikorkeakoulun Dynamossa tiistaina.
– Viime kesänä hyväksytty periaatepäätös julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta edellyttää, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa tavoitellaan korkeaa laatua ja kokonaistaloudellista kestävyyttä, Paloniemi muistutti.
Hän totesi julkisiin elintarvikehankintoihin käytettävän vuosittain noin 350 miljoonaa euroa.
– Julkiset hankinnat luovat alueilla työpaikkoja ja kasvattavat verotuloja. Julkisista ruokapalveluista vastaavien henkilöiden rooli korostuukin periaatepäätöksen toteuttamisessa käytännössä.
Paloniemi mukaan kotimaisten elintarvikkeiden laajempi käyttö parantaisi kansanterveyttä, eläinten hyvinvointia ja terveyttä sekä ympäristöä.
– Jos kotimaista ruokaa käytettäisiin enemmän, suomalaisen ruuantuotannon kestävälle tulevaisuudelle luotaisiin paremmat edellytykset, työllisyys paranisi, ruuan vinoutunut kauppa- ja vaihtotase oikenisi ja näin voitaisiin tukea Suomen talouden elpymistä, kansanedustaja listasi.